1.Genel Olarak
Hekim, yalnızca kusurlu uygulama hataları nedeniyle sorumlu tutulabilir. Tıbbi müdahalenin hukuka uygunluk koşulları, bu tür davalarda önemli bir rol oynamaktadır. Bu koşullar; müdahalenin yetkili bir kişi tarafından yapılması, aydınlatılmış onam alınması, tıbbi zorunluluk ve müdahalenin tıbbi standartlara uygunluğu gibi unsurları kapsar. Hekimin kusuru, komplikasyonların gelişip gelişmediği ve müdahalenin hukuka uygunluk şartları gibi hususlar, uzmanlık gerektiren konular olup, mahkemelerce bilirkişi raporları ile değerlendirilir.
Bu davalar, hekimin hukuki sorumluluğunu ele alır. Ancak, hekimin hatalı tıbbi müdahaleye sebep olan davranışları Türk Ceza Kanunu kapsamında suç oluşturuyorsa cezai sorumluluğu da gündeme gelebilir. Ayrıca, malpraktis nedeniyle hastanenin de sorumluluğu söz konusu olabilir, fakat bu husus bu yazının dışında tutulmuştur.
2.Tazminat Sorumluluğunun Niteliği
Hekimin malpraktis nedeniyle sorumluluğunun dayanakları üç ana başlık altında toplanabilir:
- Sözleşmeye Aykırılık
- Haksız Fiil
- Vekaletsiz İş Görme
Genellikle sorumluluk sözleşme temellidir. Ancak, hekim ile hasta arasında sözleşme bulunmayan durumlarda haksız fiil sorumluluğu devreye girebilir. Tazminat sorumluluğunun doğabilmesi için şu şartlar gereklidir:
- Hekimin tıbbi uygulama hatası yapmış olması,
- Hata, hekimin kusurundan kaynaklanıyor olmalı,
- Bir zarar meydana gelmiş olmalı,
- Zarar ile tıbbi uygulama hatası arasında nedensellik bulunmalı.
Bu şartlar gerçekleştiğinde, hekimin sorumluluğu gündeme gelir.
3.Tazminat Çeşitleri
a.Maddi Tazminat
Hasta ve yakınlarının malpraktis nedeniyle uğradığı maddi zararı karşılamak amacıyla talep edilen tazminattır. Maddi tazminat taleplerine örnekler şunlardır:
- Tedavi ve hastane masrafları,
- Kazanç kaybı,
- Fazladan gereken ameliyat masrafları,
- Destekten yoksun kalma tazminatı,
- Cenaze masrafları,
- Yol ve konaklama ücretleri.
Kazanç kaybını yalnızca hasta kendisi talep edebilir. Ancak, hasta vefat etmişse, destekten yoksun kalma tazminatını hasta yakınları (eşi, anne ve babası, çocukları) talep edebilir.
b.Manevi Tazminat
Malpraktis nedeniyle hasta ve yakınlarının uğradığı manevi zararları telafi etmeye yönelik olarak talep edilen tazminattır. Bu tür davalar, kişilik değerlerinde meydana gelen eksilmeyi, acı ve kederi azaltmak amacıyla yapılır. Mahkeme, tıbbi müdahale nedeniyle zarar gören kişinin yakınlarının acısını azaltmaya yönelik bir manevi tazminata hükmedebilir. Ancak, mahkemece verilecek manevi tazminat, zarar görenin zenginleşmesine yol açmayacak miktarda olacaktır.
Hukuki danışmanlık ve temsil hizmetlerimiz için uzman ekibimizle yanınızdayız. Şirketinizin ihtiyaçlarına yönelik özelleştirilmiş çözümler sunarak sizi her aşamada destekliyoruz. Daha fazla bilgi ve yardım için bizimle iletişime geçebilirsiniz.